Leerobjecten

 • Memobile
  Memobile is een Android toepassing (App) die 3 games bevat om basis ICT vaardigheden aan te leren, alsook deze kennis te toetsen via een aantal games. Deze games herhalen kennis, alsook voorzien in het ontdekken van nieuwe informatie. De games gebruiken het figuurtje Memo, een schattig cartoon karakter, die optreedt als trainer van de gebruikers. more»
 • Eenvoudige spelletjes om computervaardigheden aan te leren
  Er bestaat een ruim aanbod aan eenvoudige spelletjes die computervaardigheden aanleren. Een groot voordeel is dat deze spelletjes een mooi en kant-en-klaar aanbod bieden. Onlangs zijn er 3 nieuwe dergelijke spelletjes op de markt gekomen. Je hoeft en kan zelf geen oefeningen aanmaken. Daardoor is het oefenmateriaal wel relatief beperkt. ‘Keer op keer’ is een zeer more»
 • Sneltoetsen in iOS 7
  Een toetsenbord is zeker niet altijd handig met je iPhone of iPad, maar sneltoetsen daarentegen kunnen je flink helpen. Met iOS 7 heeft Apple de mogelijkheid ingebouwd voor externe ontwikkelaars om aangepaste snelkoppelingen met externe (Bluetooth) toetsenborden in hun apps te ondersteunen. Apple zelf heeft geëxperimenteerd met sneltoetsen in het ingebouwde iOS 7 apps. Een more»
 • ViPi basis ICT vaardigheden: cursus
  essays review ViPi heeft een basis ICT cursus ontworpen die essays reviewn is, alsook online kan worden bekeken. Betreffende Computers Computer types Computer onderdelen – Overzicht Onderdelen desktop computer Onderdelen laptop Computer bijbehoren (printer, scanner, enz.) Zet de computer aan / uit Invoerapparaten Muis en touchpad Toetsenbord Sneltoetsen Aanraakschermen Uitvoerapparaten Scherminstellingen Geluidsinstellingen Inleiding tot ondersteunende more»
 • JABtalk
  JABtalk is een gratis spraak en communicatie toepassing, ontworpen om non-verbale kinderen en volwassenen te helpen bij het communiceren. Logopedisten verwijzen in het algemeen naar JABtalk als een toepassing voor gemakkelijke en effectieve ondersteunende en alternatieve communicatie (AAC). Door de combinatie van een gepersonaliseerde stem en gepersonaliseerde afbeelding met een zeer eenvoudige gebruikersinterface, levert JABtalk more»
 • Memobile
  Memobile is een Android toepassing (App) die 3 games bevat om basis ICT vaardigheden aan te leren, alsook deze kennis te toetsen via een aantal games. Deze games herhalen kennis, alsook voorzien in het ontdekken van nieuwe informatie. De games gebruiken het figuurtje Memo, een schattig cartoon karakter, die optreedt als trainer van de gebruikers. more»
 • Sclera pictogrammen
  Via www.sclera.be kan u gratis pictogrammen downloaden en gebruiken. De pictogrammen die aangeboden worden, zijn aanvankelijk ontworpen om duidelijkheid en structuur te bieden aan mensen met een verstandelijke handicap. Andere toepassingen of doelgroepen zijn echter niet uitgesloten of verboden. Het gebruik van de pictogrammen is vrij in te vullen. Soms worden er meerdere mogelijkheden voor more»
 • VO calendar, handige app voor blinden en slechtzienden
  De VO calendar is een handige app voor blinde en slechtziende gebruikers van een smartphone of tablet. Deze app stelt blinde en slechtziende gebruikers in staat om op een overzichtelijke manier hun agenda op te maken. De VO calendar is speciaal ontwikkeld voor gebruik met VoiceOver. Ga naar www.vo-calendar.com voor meer informatie in verband met more»
 • UpSense: onzichtbaar toetsenbord zonder toetsen voor Android
  UpSense is een toetsenbord-alternatief voor tablets die gebruik maken van het Androidsysteem. De makers gooien de traditionele toetsen overboord en beroepen zich uitsluitend op subtiele vingerbewegingen. Dit zou ook mensen met een visuele beperking in staat moeten stellen om op een vlotte manier te werken met een Android-tablet. Meer informatie over UpSense is terug te more»
 • UpSense, toetsenbordalternatief voor Android-tablets
  Voor Android-tablets bestaan er verschillende alternatieve toetsenborden, maar geen enkel toetsenbord is zo radicaal anders als UpSense. De makers gooien de traditionele toetsen overboord en beroepen zich uitsluitend op subtiele vingerbewegingen. Voor meer informatie: http://www.standaard.be/cnt/dmf20120823_158
 • Eenvoudige communicatie via de iPad
  De app GoTalkNow tovert je iPad om in een dynamisch communicatie-hulpmiddel. Vakje per vakje kan je de inhoud bepalen, een symbool, tekst of foto toevoegen, laten springen naar een andere pagina, …. Deze app spreekt met een goede Vlaamse computerstem of met je eigen stem. Je kan deze app ook scannend bedienen. Sinds de laatste more»
 • Nederlandstalige toegankelijke agenda-app voor slechtziende en blinde mensen
  Het bedrijf Devista introduceerde in oktober 2012 een Nederlandstalige agenda-app die toegankelijk is voor slechtziende en blinde mensen: de VO Calendar. Deze is volledig ontworpen voor gebruik met VoiceOver op de iPhone. Met deze app kunnen mensen met een visuele beperking eenvoudig hun weg vinden in hun agenda en snel een overzicht krijgen van hun afspraken. VO more»
 • ICT4VIP – Informatie en Communicatie Technologie voor mensen met een visuele beperking
  ICT4VIP staat voor “Informatie en Communicatie Technologie voor mensen met een visuele beperking (Visually Impaired People)” en is een dienst van Bartiméus. Net als bij goed zienden kan ICT ook voor mensen met een visuele beperking een hele grote bijdragen leveren aan het vergroten van je mogelijkheden in werk, studie en vrije tijd. Er zijn zeer more»
 • Apple VOICEOVER cursus
  Ben je blind of zeer slechtziend? Dan is AppWijzer echt de juiste plaats. Hieronder staan de meest voorkomende vragen die in deze cursus worden beantwoord: Hoe werk je nu eigenlijk met VoiceOver? Is er ergens een cursus waar je het kunt leren? Welke apps zijn toegankelijk? Waar kan je deze vinden? Zijn er speciale apps voor more»
 • ViPi StaySafe Game
  Stay Safe is een game die zich richt op het veilig gebruik van het internet, alsook email. Volgende topics worden behandeld: gevaarlijke bijlages, spoofing, bedrog en ketenmail. De game geeft een situatie weer waarbij een virtuele gebruiker zijn mails bekijkt. de verschillende soorten maisl die wordne ontvangen, worden bekeken en besproken samen met een andere more»
 • Vliegen Mepper Game
  Deze game laat de gebruiker toe vliegen neer te meppen gedurende 60 seconden. Op deze manier leert de gebruiker de muis alsook het toetsenbord te gebruiken of ondersteunende technologie als de gebruiker bijvoorbeeld gebruik maakt van een schakelaar. Het leert de gebruiker wat de link is tussen een handeling van de musi of het toestenbord, more»
 • Waar of niet waar ICT Quiz Game
  Deze game vraagt een aantal waar/niet waar vragen in verband met ICT gebruik. Deze vragen en inhoud zijn beschikbaar in het Engels, Grieks, Litouws en Nederlands. Navigatie is mogelijk via het gebruik van het toetsenbord (pijltjestoetsen om naar de volgende of vorige vraag te gaan en de spatiebalk om een selctie te maken) of de more»
 • Rob de Gangster – ICT quiz game
  Deze game laat de gebruiker toe om een pokerspel te spelen waarbij aan de hand van vragen en antwoorden met betrekking tot basis ICT kennis een score kan worden behaald. De onderwerpen kunnen vooraf gekozen worden door de gebruiker. Navigatie is mogelijk zowel via het toetsenbord als via de muis. Na elk fout antwoord wordt more»
 • Escapology ICT Game
  Deze game laat toe om via het selecteren van letters een woord te vinden dat steeds gelinkt is met basis ICT kennis. de antwoorden kan men vinden, al of niet met behulp van een hint. De onderwerpen kunnen bij het begin worden geselcteerd. Navigatie is mogelijk zowel via het toetsenbord als via de muis. Uitleg more»
 • Veilig internetgebruik
  Internet gebruiken op een veilige manier is niet altijd even gemakkelijk. Sinds kort bestaat hiervoor een handige website die heel wat informatie geeft over veilig internetgebruik. Breng zeker eens een bezoekje aan de website www.clicksafe.be.
 • BioAid – Smartphone app verandert uw iPhone in een hoorapparaat
  get your homework done In tegenstelling tot standaard gehoorapparaten die gewoon alle geluidenversterken, wordt het BioAid app geïnspireerd door de biologie en een replica van de complexiteit van het menselijk oor. De gebruiker heeft de volledige controle. Het is beschikbaar voor iedereen, overal, zonder de noodzaak van een gehoortest, en is mogelijk de sleutel tot more»