Nieuws

 • ViPi partner keynote spreker op CAVA 2014
  De CAVA 2014 conferentie (VI International Conference of Adaptive and Accessible Virtual Learning Environment CAVA 2014, Promoting an Inclusive Learning Culture) is het belangrijkste Latijns-Amerikaanse forum waar wetenschappers, professionals en studenten ideeën uitwisselen en hun onderzoeksresultaten in het domein van Inclusieve en Adaptieve technologieën met elkaar delen. ViPi projectcoördinator Karel Van Isacker zal de ViPi more»
 • Hoe ViPi-skills gebruiken?
  Bij ViPi-skills hebben we een aantal middelen ter beschikking gesteld, die jullie zullen helpen de vele leerobjecten te bekijken, alsook commentaar te geven erop, en deel te nemen in online forums. Gelieve volgende stappen te volgen zodat je er optimaal gebruik kunt van maken: Registreer eerst via het rechtse menu item, want dit is nodig more»
 • De Communicatiepas
  De communicatiepas is een handig en hip hulpmiddel voor mensen met een verstandelijke beperking. Het toestelletje bevat basisinformatie over een bepaalde persoon. Zo kan het toestel de naam van de persoon vermelden, het adres waar hij of zij verblijft, een contactpersoon met de contactgegevens,… Een handig hulpmiddel dat personen met een verstandelijke beperking in staat more»
 • Veiligheid bij gebruik van ICT
  De website www.safeonweb.be, help je op weg om op een veilige manier met ICT om te gaan. Onder ICT verstaan we een gsm, een computer, het internet, een tabletcomputer, een smartphone, internet,… Om veilig op weg te kunnen met al deze zaken, werd de handige website www.safeonweb.be ontwikkeld.
 • Uitnodiging finaal symposium van de ViPi & ATLEC projecten
  Wij nodigen u graag uit naar het “Yes, I can! ICT and ICT-AT skills development for all” finaal symposium van de ViPi en ATLEC projecten op 4 december 2013 in Brussel. Deze twee complementaire Europese Levenslang Leren projecten (ViPi – Virtueel Portaal voor Interactie en ICT Training voor mensen met een handicap – richt zich more»
 • ViPi en ATLEC lessen
  get your homework donebasis ICT kennis en kennis omtrent ICT gebaseerde ondersteunende hulpmiddelen Vanaf 7 september starten we opnieuw met de tweewekelijkse “basis ICT kennis” cursussen in samenwerking met WVA  (Ieper) en dit in het kader van het Europese viPi project. Inschrijven is nog altijd mogelijk via get your homework done. Vanaf  14 september starten more»
 • De Wablieft krant
  De Wablieft krant, brengt het nieuws in duidelijke taal. Deze krant verschijnt elke woensdag opnieuw, al 25 jaar lang. De meer dan 45.000 geabonneerden kunnen wekelijks rekenen op een krant met de belangrijkste nieuwsfeiten uit het binnenland en het buitenland. Dit wordt aangevuld met een blog en een kruiswoordraadsel. De rode draad doorheen het Wablieft-verhaal more»
 • Autiplan: snel en eenvoudig dagplanningen maken met pictogrammen
  Via Autiplan is het mogelijk om op een eenvoudige manier, duidelijke dagplanningen te maken met behulp van pictogrammen. Een persoon met Autisme, ADHD, PDD-NOS of een (licht)verstandelijke beperking heeft vaak meer structuur nodig in de dagelijkse activiteiten. Maak met AutiPlan een heldere dagplanning door gebruik te maken van het ruime assortiment picto’s, beschrijvingen en spraak. more»
 • ViPi lanceert meertalige games voor basic ICT kennis, voor personen met een beperking
  Memobile Memobile is een Android toepassing (App) die 3 games bevat om basis ICT vaardigheden aan te leren, alsook deze kennis te toetsen via een aantal games. Deze games herhalen kennis, alsook voorzien in het ontdekken van nieuwe informatie. De games gebruiken het figuurtje Memo, een schattig cartoon karakter, die optreedt als trainer van de more»
 • Hazo vzw, ondersteunt mensen met een arbeidshandicap bij zelfstandig ondernemen
  Hazo is een vzw voor mensen met een arbeidshandicap die werken aan de uitbouw van een eigen zaak. Hazo vzw richt zich uiteraard ook naar personen die reeds voor hun arbeidshandicap een zaak hadden en deze, na de revalidatie, wensen verder te zetten. Schoolverlaters met plannen en andere prestarters met een arbeidshandicap die een steuntje more»
 • ICT wijs portaalsite
  De portaalsite www.ICTwijs.eu,  is opgebouwd vanuit een aantal handicaps en/of beperkingen. Deze vormen de kapstokken om de website een structuur te geven. Enkele voorbeelden zijn: visueel, spraak, verstandelijk,, aandachtstekort, leerstoornis, motorisch, auditief en autisme. Per rubriek is er heel wat nuttige informatie terug te vinden. Neem zeker eens een kijkje op www.ictwijs.eu.
 • Sclera pictorgrammen
  Vele mensen met een beperking hebben baat bij ondersteuning van pictogrammen. Deze worden onder andere gebruikt ter ondersteuning van geschreven tekst. Er bestaat een handige website die heel wat pictogrammen gratis ter beschikking stelt. Sclera is een databank waar je heel wat pictogrammen kan terugvinden. De pictogrammen zijn gerangschikt volgens alfabet en volgen thema. Meer informatie more»
 • Portaalsite www.ictwijs.be
  De portaalsite www.ictwijs.eu biedt allerlei informatie over ICT voor mensen met een beperking. Deze website is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken: visueel, spraak, verstandelijk, aandachtstekort, leerstoornis, motorisch, auditief en autisme. In elke categorie is heel wat nuttige informatie in verband met ICT terug te vinden.
 • Passwerk begeleidt mensen met autisme in de informaticawereld
  Mensen met autisme zijn uitstekende softwaretesters. Ze zijn stipt en je kunt op hen rekenen. Dat compenseert waar ze het moeilijk mee hebben zoals sociale vaardigheden en onvoorziene omstandigheden. Mensen met autisme hebben reeds 5 jaar hun plaats in de informaticawereld. De organisatie Passwerk zorgt voor de noodzakelijke ondersteuning van mensen met autisme in het more»
 • Deelnemers/pALS gezocht voor project!
  De ALS Liga vzw lanceerde recent de Proeftuin ALS Digitalk. Dit project richt zich naar pALS die een (beginnend) probleem ervaren tijdens het spreken en nog geen communicatiehulpmiddel gebruiken. De ALS Liga reiken deze pALS gratis en binnen 10 dagen na een bezoek aan hun secretariaat een communicatietoestel op maat aan. De pALS kunnen dit more»
 • ICT lessen herbeginnen in september
  In samenwerking met WVA (Werkgroep Vorming & Aktie) organiseert het ViPi -project opnieuw ICT lessenreeksen afgestemd op de persoonlijke noden van de deelnemers vanaf september 2013. Deze zijn alvast gepland te zullen plaatsvinden tot en met december 2013. Iedereen is uiteraard opnieuw welkom. Elke deelnemer krijgt tevens een mentor toegewezen die zorgt voor de nodige more»
 • Trusty waakt over veiligheid van informatie
  Omdat meer dan 4 op de 10 jongeren, aangeeft moeilijkheden te ondervinden om betrouwbare informatie terug te vinden op het internet, werd het label ‘Trusty’ in België gelanceerd. Dit label waakt over de veiligheid van de aangeboden informatie. Dit label wordt zowel gebruikt op websites, als op folders en flyers. Meer informatie over dit label more»
 • Zie het kind vóór de handicap
  get your homework done Volgens het jaarlijkse UNICEF-rapport “get your homework done” (in het Engels) hebben zowel kinderen met een handicap als de gemeenschap waarin ze leven er voordeel bij wanneer ze zich focussen op wat ze kunnen bereiken in plaats van op de zaken/dingen waartoe ze niet in staat zijn. Het betrekken van kinderen more»
 • Veilig internetgebruik
  Internet gebruiken op een veilige manier is niet altijd even gemakkelijk. Sinds kort bestaat hiervoor een handige website die heel wat informatie geeft over veilig internetgebruik. Breng zeker eens een bezoekje aan de website www.clicksafe.be.
 • ICT en Handicap: voorstelling Open IT initiatief WVA
  Wim Moeyaert, beheerder WVA (Werkgroep Vorming en Aktie vwz, Ieper) bespreekt de noodzaak van ICT kennis, alsook ICT ondersteunende hulpmiddelen voor personen met een handicap. Dit interview werd afgenomen in het kader van het ViPi/ATLEC project.
 • Vorming internet, tekstverwerking en e-mailgebruik
  Op zaterdag 18 mei 2013 is er in Ieper een nieuw vormingsmoment. Tijdens deze vorming komen de volgende onderwerpen aan bod: internetgebruik gebruik van tekstverwerking gebruik van e-mail De bijeenkomst gaat door bij de WVA, Rijselstraat 98, 8900 Ieper. Van 9 tot 12 uur Interesse? Neem dan contact op met de WVA op het nummer more»
 • Interessante portaalsite voor mensen met een visuele beperking
  Het kennisportaal van Kim Bols rond visuele handicap biedt allerlei informatie over visuele beperkingen, alsook informatie betreffende ondersteunende hulpmiddelen. Deze website is te bereiken via www.kimbols.be.
 • Vliegen Meppen game beschikbaar
  U kan nu ons nieuw spel “Vliegen Meppen” spelen in je eigen taal: Nederlands, Engels, Grieks of Litouws. Het achterliggende idee van deze game is om op een amusante en aangename manier te leren hoe een toetstenbord en een muis te gebruiken. Je kan de game hier spelen.
 • Introductie- en trainingsessie in Belgë
  get your homework doneOp 6 april was er een introductiesessie van ViPi in Ieper, in samenwerking met WVA (Werkgroep Vorming & Aktie). Alle resultaten werden daarbij voorgesteld aan de aanwezige deelnemers. Op zaterdag 4 mei aanstaande is er dan de eerste trainingsessie. Intussen is ook alle trainingmateriaal beschikbaar gesteld in het Nederlands. Voor verdere informatie more»